En vision som

växer fram sakta

Det började 2018, en sommarpromenad vid den lilla sjön Flyxen utanför Ljungby. Helt plötsligt brände det till. Ordentligt. En drabbande känsla av sorg. Så många vänner och medmänniskor förstår inte, ser inte, bejakar inte det verkligt stora i tillvaron – Guds kärlek. En vision, ett beslut föddes.

Först tänkte jag mest på former av uppmuntran till evangelisation. Men det dröjde inte länge förrän jag förstod att det viktigaste var bön. Det är i bön det börjar.

Hösten 2019 prövade jag under några dagar denna vision. Fick vara med om saker som förvånade, som förundrade mig. Såg det som ett ja. Sedan har det i princip varit tyst. Inte någon dörr har öppnats.

Under dessa tysta år har det dock hänt saker som kan synas vara små, men ändå har stor betydelse när det nu är dags att gå vidare.

Jag och vännen Dick Prybil har träffats regelbundet för att be. Det har varit en gåva att få mötas. Det räcker med att bara vara två för ett bönearbete. Vår Herre kan välsigna även en sådan liten bönegemenskap.

Dessutom har Dick i våra samtal fört fram två viktiga saker. Det ena är rikedomen att på egen hand ta tid och tämligen kravlöst vara inför Herren. Det andra är den sorg Dick känner över flera böneinitiativ han har varit med i. De inleddes med en stark vision men efter bara tre, fyra samlingar började övertygelsen tyna bort, bönesjälarna försvinna. Det hade behövts en mer tydlig överlåtelse, att de kommit överens om att vara trogen sin vision, åtminstone under en bestämd tid.    

Under den ”tysta” tiden har jag också fått fördjupa vänskapen med Ronny Wallin, en glad frälsningssoldat och ledare för Göteborgs bönecenter. I ett samtal med Ronny om den karismatiska andlighetens goda och mindre goda sidor, säger Ronny spontant: ”Jag tror att jag är den helige Ande närmast, när jag får nöd, djup nöd.”

När vi nu går vidare och tar konkreta steg är det Dick och Ronny  som har förmedlat grundstenar. Kort sagt: det personliga bönelivet, överlåtelsen till gemensam bön och att dela Guds nöd för älskade medmänniskor. 

Christer Svensson


Läs mer!